Een van de grootste trends in SEO land, en dus ook webdesign land is dat gebruikerservaring steeds belangrijker wordt en de bovenhand gaat voeren in facetten waar rekening mee te houden tijdens ontwerpen nieuwe website.

Wat is gebruikerservaring precies? Dit omvat met name toegankelijkheid en gebruiksgemak. Hoe fijn voelt de bezoeker van jouw website zich tijdens het browsen? Als een vis in het water? Of is het een irritante of pijnlijke ervaring bijna? Dat dit dingen zijn om te overwegen is op zich logisch. En misschien een open deur. Maar tot enkele jaren geleden hielden de doorsnee web ontwikkelaars zich hier niet bijzonder veel mee bezig omdat lastig was voor zoekmachines om goede gebruikerssignalen te belonen.

De afgelopen jaren heeft Google echter nieuwe algoritmes uitgebracht zoals bijv. Fred die met name websites met te veel agressieve advertenties afstraft. Agressieve storende advertenties zijn een voorbeeld van een boosdoener op gebruikersgemak vlak. Niet meer doen!

webdesignboeken.nl UX (2)

Andere UX voorbeelden waar men aan kan denken is bijvoorbeeld op mobiele toestellen, zijn de knopjes op je website goed in te drukken op mobiele toestellen en drukt een bezoekers niet snel per ongeluk op een verkeerde link of knop (bron). Een goede web ontwikkelaar houdt hier rekening mee.

Enfin Google is nu in staat om gebruikerssignalen goed te meten dankzij de veelvuldig gebruik van haar browser Chrome en op mobiele toestellen haar software Android. Internet kenners vermoeden dat Google zo de gebruikerssignalen enigszins kan peilen. Om nog maar te zwijgen over platformen die Google zelf ontworpen heeft zoals AMP, daar weet Google in principe alles. Dus reden te meer om User Experience in het kort UX, daar in te verdiepen, lees meer hier, en hier ook echt rekening mee te houden tijdens het designen van websites. In de toekomst zullen websites die de gebruiker centraal stellen meer dan rijkelijk beloond worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *